Tot ce trebuie să știi despre Festivalul Enescu 2023

Astăzi debutează a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat la București și în alte 16 orașe din țară în perioada 27 august – 24 septembrie.

Ne așteaptă peste 120 de concerte, dintre care 90 în programul principal de la București, conferințe, expoziții și multe alte evenimente conexe.

1.Seriile de concerte din programul principal

Festivalul Enescu este alcătuit pe 3 nivele. Primul este programul principal, care constă în şase serii de concerte. Toate sunt gândite de maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului.

Seria Mari Orchestre ale Lumii adună la Sala Palatului nume uriaşe din muzica clasică internaţională timp de 29 de zile consecutiv. Aceste concerte sunt unele pentru un public larg şi au loc seara, în general după ora 19:00.

Seria Concertelor de la Ateneu este gândită să ofere o experienţă intimă, în condiţii de acustică excelentă. Aceste concerte au loc după-amiaza, cu începere de la 16:30 sau 17:00, în aproape toate zilele de festival, cu mici excepţii.

Seria Enescu şi contemporanii aduce la sala Auditorium (Sala Mică a Palatului) concerte cu programe alcătuite din muzica contemporanilor lui George Enescu, oameni care l-au cunoscut şi cu care poate că a schimbat idei, sau artişti care doar i-au ascultat muzica. Aceste concerte sunt programate sâmbăta şi duminica, de la ora 11:00.

Seria Orchestrelor româneşti aduce pe scena de la Sala Radio cele mai apreciate orchestre din România, cu un program divers. Concertele din această serie au loc în general sâmbăta şi duminica, de la ora 13:00.

Seria Concertelor de la miezul nopţii se desfăşoară la Ateneul Român, în weekenduri (vinerea, sâmbăta şi duminica), de la ora 22:30. Sunt concerte cu un aer aparte, care se încheie aproape de miezul nopţii şi care te invită să descoperi oraşul în nopţile de vară.

În fine, seria Concertelor pentru familii şi copii se desfăşoară la Teatrul Odeon, este o premieră pentru Festivalul Enescu, o iniţiativă a maestrului Cristian Măcelaru, şi are programate 4 concerte, în cele 4 duminici ale festivalului (exceptând ziua deschiderii, 27 august, când este programat un singur concert, la Sala Palatului).

2.Festivalul Enescu în țară

Pe lângă programul principal, există şi concerte organizate în oraşe precum Cluj, Timişoara, Lugoj sau Bacău. Festivalul Enescu în ţară este al doilea nivel din structură şi aduce pe scenele din provincie orchestre de prim rang internaţional pentru susţinerea unor concerte prezentate în programul principal. Acelaşi program, cu aceeaşi orchestră şi solişti va putea fi auzit atât la Bucureşti, precum şi în oraşe ca Timişoara sau Cluj-Napoca. Mai multe detalii aici.

3.Evenimentele conexe

Al treilea nivel al Festivalului este alcătuit din Evenimentele conexe, care pot fi concerte, expoziţii sau conferinţe. Evenimentele conexe au loc atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară. Le găsiţi pe toate aici.

4.Noua conducere a Festivalului

Începând cu acest an, directorul artistic al Festivalului Enescu este maestrul Cristian Măcelaru, un dirijor extrem de cunoscut la nivel internaţional, care a câştigat în urmă cu câţiva ani şi un premiu Grammy. Noul director executiv este Cristina Uruc, manager interimar al Artexim, instituţia de stat care organizează Festivalul Enescu încă din anii ’90.

5.Sălile de concerte

Cele 6 săli de concerte în care puteţi asculta muzica Festivalului Enescu din programul principal sunt Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Sala Majestic a Teatrului Odeon.

6.Jurnal de Festival semnat de Radu Paraschivescu

Scriitorul Radu Paraschivescu semnează în acest an un jurnal de festival, o serie de articole care ne vor ajuta să intrăm în atmosfera Festivalului Enescu, chiar şi din faţa computerelor sau a telefoanelor mobile. Articolele vor fi publicate săptămânal pe acest blog.

7.Festivalul Enescu pe social media

Festivalul Enescu este prezent pe Facebook, Instagram, YouTube şi, mai nou, şi pe TikTok! Urmăriţi zilnic informaţiile pe care pe publicăm pe reţelele de socializare pentru că am pregătit foarte multe materiale din culise, interviuri cu artiştii prezenţi la festival şi proiecte speciale.

8.Bilete

Singurul partener oficial care este autorizat să vândă bilete pentru Festivalul Enescu (în programul principal) este Eventim. Linkul direct pentru achiziţia de bilete este aici.

9.Concerte transmise pe site-ul Festivalului

Peste 60 de concerte vor fi transmise în acest an pe site-ul festivalului şi vor fi disponibile gratuit, timp de cel puţin 12 ore pentru live streaming. Primul concert din serie este chiar deschiderea festivalului, Filarmonica George Enescu, alături de maestrul Cristian Măcelaru şi violoncelistul francez Gautier Capuçon. Din program nu putea să lipsească Rapsodia română a lui George Enescu.

10.Festivalul Enescu la TVR

La fel ca în fiecare an, Festivalul Enescu este transmis în exclusivitate la TV de Televiziunea Română. Peste 60 de concerte vor fi transmise de TVR pe TVR1 sau TVR Cultural. Mai multe detalii aici.

11.Revine Piața Festivalului

În acest an avem o bucurie pentru toţi bucureştenii: revine Piaţa Festivalului. Între 17 septembrie şi 24 septembrie vor avea loc concerte în Piaţa George Enescu (zona aceea de parcare). Vom reveni foarte curând cu programul. Sunt peste 800 de locuri disponibile, cu acces gratuit, care pot reprezenta o opţiune foarte bună pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu muzica clasică.

12.Ziarul Festivalului

Şi în acest an vom avea un Ziar al Festivalului, care urmează să apară în 4 numere. Este distribuit gratuit, iar materialele vor fi publicate şi pe acest blog în fiecare săptămână. Puteţi găsi Ziarul Festivalului la intrarea în fiecare sală de concert.

14.Programul zilei

Programul fiecărei zile va fi distribuit gratuit în format restrâns, iar varianta detaliată, cu informaţii despre artişti şi creaţiile muzicale se găsesc pe site-ul Festivalului, la fiecare concert (sunt accesibile şi prin intermediul unui QR code tipărit pe programele care se distribuie gratuit). Un exemplu puteţi găsi aici.

15.Calendarul Google

O altă noutate începând cu acest an este un Calendar de Google care poate fi adăugat în conturile utilizatorilor de Gmail. Acest calendar poate fi extrem de util pentru cei care îşi doresc să participe la cât mai multe concerte FIGE. Puteţi adăuga calendarul accesând acest linkdoar de pe un calculator sau un laptop. Pentru telefoanele mobile adăugarea nu este posibilă, însă odată adăugate de pe calculator, evenimentele vor apărea în întregime şi în calendarul de pe telefoanele mobile.

Vă dorim să vă bucuraţi alături de noi de Festivalul Enescu!