Manfred Honeck, de un deceniu invitat al Festivalului Internațional George Enescu

Interviu realizat de Sarah Natsis

 

Unul dintre cei mai importanți dirijori la nivel internațional, austriacul Manfred Honeck este unul dintre capetele de afiș ale actualului Festival Enescu. Multiplu laureat cu premii Grammy pentru discurile sale cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh, pe care a dirijat-o și la București în cadrul Festivalului Enescu – prima dată în 2013 –, Manfred Honeck conduce la ediția din 2023 Orchestra Filarmonicii Cehe, cu care colaborează des și alături de care a înregistrat și un disc, în 2022. Concertele dirijate de Manfred Honeck au loc la Ateneul Român, pe 30 și 31 august.

Ați vizitat România în urmă cu 10 ani, când ați fost invitat pentru prima dată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Vorbim așadar despre o perioadă lungă de timp. Ce sentimente vă leagă de Festivalul Enescu și implicit de România?

Iubesc foarte mult România, este una dintre cele mai încântătoare țări, cu o istorie bogată. George Enescu este, cu siguranță, un mare compozitor și este minunat faptul că organizați un întreg festival în amintirea acestuia. Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să mă întorc în România, iar faptul că vom interpreta o lucrare compusă de Enescu face ca această experiență să fie și mai frumoasă.

Cum vedeți evoluția Festivalului Internațional George Enescu pe parcursul acestui deceniu?

Festivalul a crescut într-un mod impresionant. Apreciez faptul că s-a păstrat ideea de a integra lucrări semnate de George Enescu în programele propuse. Este fantastic faptul că, prin intermediul acestui festival, unele dintre cele mai bune orchestre din lume și interpreți de renume ajung în București. Din punctul meu de vedere, tot acest parcurs al Festivalului Enescu îl plasează în rândul celor mai bune astfel de proiecte din spațiul cultural european. 

Ultimii ani au adus o pandemie și un război, evenimente care ne-au marcat pe fiecare într-o oarecare măsură. Care credeți că este rolul culturii, în special al muzicii clasice, în vremurile noastre?

Muzica este cel mai accesibil limbaj la nivel universal, ea poate aduce foarte multă bucurie și emoție în viața noastră. Celor care înțeleg și ascultă muzică clasică, aceasta le îmbogățește și le transformă viața. După ce ascultă o lucrare sau după ce ies din sala de concerte, ei reușesc să înțeleagă oamenii și viața la un nivel mult mai profund. Muzica clasică nu va muri niciodată, așa cred.

Deci dumneavoastră simțiți că prin intermediul muzicii clasice putem schimba lumea în care trăim.

Absolut! Muzica are putere expresivă, o forță care-ți poate schimba viața. În zilele noastre, când tehnologia a devenit o prioritate, oamenii au nevoie de ceva care să se adreseze sufletului, iar muzica clasică se adresează sufletului și întregii ființe. Consider că este cu adevărat necesar ca oamenii și în special tinerii să se familiarizeze cu muzica clasică a marilor noștri compozitori, pentru că ea le poate schimba viața. 

Spuneați într-un interviu mai vechi faptul că vă place să-i priviți pe membrii orchestrei ca pe partenerii dumneavoastră. În cadrul festivalului veți dirija Orchestra Filarmonică Cehă, o orchestră cu care colaborați adesea. Ați lansat și un CD împreună. Cum ați putea descrie parteneriatul cu acest ansamblu?

Colaborarea mea cu Orchestra Filarmonică Cehă a început cu mult timp în urmă și am fost dintotdeauna impresionat de modul în care sună acest ansamblu, ceea ce m-a motivat să merg la Praga și să lucrez cu el. Programul pe care urmează să-l prezentăm este unul special, care include lucrări de Dessner, Dvořák, Enescu, Beethoven și Ceaikovski. Așteptăm cu drag să prezentăm aceste capodopere publicului minunat din București.

Veți dirija poemul simfonic Vox maris de George Enescu. Ce ne puteți spune despre această lucrare? 

Este o lucrare foarte frumoasă și bine construită, cu atenție la detalii și cu o instrumentație bogată. Cred că este o lucrare extraordinară și mă bucură foarte mult faptul că o pot dirija într-un oraș în care un festival este dedicat acestui mare compozitor. 

Care credeți că este rolul muzicii în societatea de astăzi?  

Muzica ar trebui să joace un rol important și mă îngrijorează faptul că în unele școli această disciplină se predă din ce în ce mai puțin. Astfel, tinerii cresc fără să știe cine este Beethoven, cine este Enescu, Mahler etc. și pierd o parte din istoria noastră culturală. Consider că muzica are puterea de a cultiva societatea și aduce oamenii împreună. Muzica te face un om mai bun. Sper ca politicienii și cei care sunt responsabili de educația tinerilor să înțeleagă rolul important al muzicii și să-i încurajeze să descopere puterea acesteia.